måndag 24 januari 2011

Att dieta är Ingen fest!!!!!!! .. läs om LCHF ....

Jag lovade er att jag skulle börja skriva om olika Dieter efter att vi gått igenom lite basic info om kolhydrater,protein och fett. Den första dieten jag tänker skriva om är den som verkar vara mest "inne" nu, LCHF såklart. LCHF står föt Low Carb High Fat och är en diet som har funnits forever, man kan hitta den i Atkins ch andra ketobaserade dieter men varför den nu har blivit så poppis förstår inte riktigt jag.

Dieten utlovar mat som grädde,bacon,bearnaise,smör osv ... och lovar heligt att detta inte kommer att orsaka fettsjukdomar. Hmmm....

Det intressanta är att överviktiga ska äta denna mat "med måtta", ganska kul med tanke på att det nog är deras största problem, annars hade de inte varit överviktiga, eller?

LCHF säger:

"Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång".

Detta har inget med LCHF att göra, detta är en tumregel för all mat som existerar om man inte vill bli fet.

Vad är LCHF?

Jag har lånat lite info ifrån en hemisda, se länken nedan:

LCHF i praktiken
 (http://www.lchf.se/Startsida/InfoomLCHF/Hurfunkardet/VadärLCHF.aspx)

LCHF kan enligt oss på LCHF.se delas in i tre steg. 

Steg 1

Steg ett av LCHF-kosten är ett steg som alla kan ta. Steg 1 kommer troligen inte att skapa någon speciell viktnedgång men det finns mycket som talar för att ett flertal sjukdomar kan minskas eller motverkas redan här. Om våra barn i skolan fick äta LCHF i steg 1 så skulle troligen fetmautvecklingen avstanna samt barnen prestera betydligt bättre i skolan eftersom de får den näring de behöver igen.  
I steg ett följer du följande regler. Alla kan följa dessa.
  • Byt ut allt margarin till riktigt smör.
  • Ät mindre kolhydrater och mer fett. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås.
  • Våga ha i rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag.
  • Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång. 
  • Uteslut tillsatser, glutamater, smakförstärkare, sötningsmedel.
  • Om du äter bröd välj ett surdegsbröd, ha på rikligt med smör, ost, skinka. Pålägget ger dig näringen, inte brödet.
För det första så är jag helt övertygad om att de människor som redan har viktproblem steker det mesta av maten på smör och redan har gräddfest varje dag, men rätta mig om jag har fel. Sen är vi tillbaka på att äta lagom, vem kan äta lagom med gräddsås? vad är lagom ? Vad mindre kolhydrater? vilka kolhydrater syftar de på?
Men självklart så kommer man tappa lite i vikt när man bara ändrar sina vanor litet så så här långt är jag med på noterna.

Steg 2

Steg två innebär att man går lite längre ändå mot en ketogen kost. Viktnedgång inträder oftast. Diabetiker kan minska på medicinerna. 
  • Uteslut allt rent socker helt.
  • Minska ytterligare på stärkelse, ät inte pasta, ris, potatis eller bröd
Jag skulle personligen slå ihop steg 1 & 2 och skippa stärkelsen redan från början, men här tar vi babysteg och det är väl också ganska bra ...

Steg 3

Steg tre är upp till varje individ hur man vill lägga det. Steget är till för viktnedgång och innebär minimerad mängd kolhydrater och maximerat fettintag. Steg tre används under kortare perioder eller efter varje persons eget behov.
  • Max 5E% från kolhydrater varje dag. (ca 20g kolhydrater eller i vissa fall ändå färre)
  • Ät när du är hungrig, inte på fasta tider. Ät bara rena produkter, kött, fisk, fåger, ägg.
(http://www.lchf.se/Startsida/InfoomLCHF/Hurfunkardet/VadärLCHF.aspx)

 Allt leder fram till det här steget för det är nu man börjar gå ner i vikt på riktigt och jag är ledsen då kommer det inte att hjälpa med grädde och bacon. Steg 1 & 2 är bara till för att vänja er vid att börja äta annorlunda så all reklam för "LCHF livet är en fest" är i princip bullshit, för att gå ner behöver du ändå utesluta det dåliga fettet och i princip alla kolhydrater... sorry men that´s the truth.
The spokesperson herself miss Zytomierska sliter just nu arslet av sig på gymmet i flera timmar och snålar med kollisarna för att nå sin målvikt och tro mig, hon kommer att ge upp grädde och röd mjölk för att nå sin vikt, man gör det som krävs.

Jag vill inte klanka ner på denna diet eftersom att den i det stora hela är väldigt bra, men man måste förstå att det inte finns några genvägar. Man måste slita, träna hårt och äta bra mat för att nå sitt mål. Livet är inte en fest när man går ner i vikt. Kroppen är arg för den förlorar konstant fett, den tappar sitt lager. Tänk på att ni MÅSTE förbränna mer än vad ni äter. Skippa för all del inte grädde och bea om det nu är så viktigt, men tänk på at Protenet är viktigast, alltså det Animaliska, ok????

Och träna,träna,träna och träna lite till för både kropp och själ, inte bara för att vara snygg!!!!!

Jag återkommer med nästa diet inom kort ......

Jag vill BTW gärna ha feedback, både bra och dålig på mina kommentarer ... tack :)

 

2 kommentarer:

  1. Lill-Anna

    Man ska inte äta några kolhydrater alls om man kör LCHF, ju färre kolhydrater ju mer viktnedgång. Inget socker inget bröd utom möjligtvis finn crisp p då med smör o pålägg.Ingen potatis eller annat som växer under jord, o inga lightprodukter. Pizza går bra om man skippar botten o Max har hamburgare i salladsblad istället för bröd. Man kan fuska lite o välja pasta om man är bortbjuden eller äter ute men då får man hålla sig till 200 g i veckan. Ska börja med det snart o har kompisar som bara behövde få ordning på vikten o de som varit rejält feta o som gått ner bra. Men det beror i stor del på att läsk o chips inte ingår i dieten. Nettan

    SvaraRadera
  2. Kul!

    Återkom gärna med resultat :)

    SvaraRadera