tisdag 1 februari 2011

Dieter del III - Montignac Metoden

Montignac Metoden


En annan diet som jag och min mamma tänkte på att prova redan innan Atkins metiden var Montignac metoden.

En diet som helt enkelt är uppfanna av Michel Montignac himself. Montignac var själv överviktig och bestämde sig för att han ville hitta en lösning på problemet genom att börja studera näringslära. Han studerade på 70-talet och blev senare chef på ett stort läkemedelsföretag. Montignac metoden innebär att man aldrig väger och mäter maten.
Han första publicerades för ca 20 år sedan och fick titeln " Jag äter och njuter - därför blir jag smal" , tror ni morsan köpte boken? Well but ofcourse! Tror ni hon läste den?? Hell no! Jag kommer ihåg att den var så packade med fakta att hon gav upp efter de första 10 sidorna. Men boken toga i alla fall emot väldigt positivt av alla de som hade provat tråkiga dieter och ville prova något roligare och lyxigare att banta med.

Montignac dieten bygger alltså på att endast bry sig om blodsockret och Glykemiskt Index, inga tankar på kalorrintag och hur mycket man äter. Recepten innehåller mycket fett och kolhydrater. Metoden är väldigt för att man ska äta mat med lågt GI , ungefär som GI metoden. Alltså ska man inte äta mat som får blodsockret att gå upp i taket. Effekten av detta ska vara att vår kropp ska lagra mindre fett och förbränner mer.

Lågt GI har t.ex. grönsaker, bönor och linser. Högt GI har t.ex. vetemjöl, majs, potatis och friterad mat. GI är bara intressant för livsmedel som innehåller kolhydrater. Man räknar inte GI för t.ex. kött. Montignac lägger vikt vid andra saker också, t.ex. att balansera näringsämnena i måltiderna och att välja rätt fetter.   

Tillagningssättet spelar också roll. Potatis som kokt med skalen på ligger på 65, potatismos en bit över 100 och pommes frites ska vi bara inte tala om. Regeln är att ju mer mosat ett livsmedel är, desto högre GI har det. Det är alltså bättre att äta maten så lite behandlad som möjligt. Tanken är att maten skall behandlas dvs smältas i magen istället, vilket i sin tur gör dig mätt längre. Mat som inte ger magen något att jobba med blir bara blir en klump som åker rakt igenom och en timme senare är man hungrig igen.

 En av de principer som utmärker Montignac metoden är att man helst inte blandar livsmedel med mellanhögt GI och mättat fett i samma måltid. Översatt till ett exempel betyder det att man inte äter fullkornspasta och ägg samtidigt. Det går däremot bra att äta fullkornspasta och grönsaker, eller gröna linser och ägg. Till sin hjälp har man GI-tabeller med olika livsmedels GI, och hittar man inte det man vill i tabellerna så lär man sig ganska snabbt att lista ut om ett livsmedel är bra eller inte och hur man kan kombinera det. Montignac-Metoden bygger på att det är endast blodsockret och Glykemiskt Index man behöver bry sig om Man behöver inte tänka på energiintag och mängd till skillnad från de flesta andra dieter som t.ex. Atkinsdieten, South Beach, Zone ,m.fl.
  
Montignac metoden i korthet:


  • ät dig mätt utan begränsning du behöver inte väga och mäta det du äter.
  • ät tre planerade och varierade måltider om dagen på bestämda tider och hoppa aldrig över ett mål
  • ät mindre mättat fett (kött, feta charkuterier, smör, fet mjölk) till förmån för fett från fisk, olivolja, solrosolja
  • undvik sötade drycker såsom ex. läsk.
  • drick inte mer än ett glas vin (10 cl) eller öl (20 cl) till varje måltid
  • undvik starkt kaffe, ta hellre koffeinfritt
  • ät långsamt och tugga ordentligt.
  • undvik att småäta mellan måltiderna.
 Observera!
Om du mår illa, är gravid, har problem med njurarna, har diabetes, oroar dig eller har övriga frågor kontakta din läkare eller dietist. Det är aldrig fel att rådgöra med din  läkare INNAN du börjar banta.

Några enkla Montignac tips för att sänka det glykemiska indexet i en måltid:

  • Ska man äta gårdagens rester, så äter man dem om möjligt ouppvärmda, för då är GI lägre.
  • Grönsaker sänker GI för hela måltiden.
  • Vinäger, citron och lime sänker GI det glykemiska indexet på hela måltiden.
  • Rostat bröd har lägre GI än samma brödskiva orostad.
  • Börja alltid middagen med råkost.
  • Vitt raffinerat socker, vitt mjöl och vit pasta undviks helt.
  • Exempel på sånt som är helt förbjudet på grund av sitt höga GI är majs, smör, ugnsbakad potatis och kokta morötter.

    Vad tycker jag?

Jag tycker att denna metid är mycket komlicerad och jag ser redan hur redan feta människor trycker i sig mer en mssa Kolhydrater och fett bara för att det står att man kan äta hur mycket man vill. Jag tycker att innan man ger sig på att prova denna "livsstil" så ska man kunna GI , veta vad mättade och fleromättade fetter är. Man måste också hela tiden ha GI tabellen med sig. Men det värsta tycker jag är bristen på PROTEIN. Nope, denna diet gillar inte JAG. Men det betyder inte att den inte kan passa ER.... men snäll, ät då mer protein .. annars kommer jag att bli orolig!

Jag återkommer snart med del IIII...


Den här boken kanske man behöver för att laga maten ... tycker dock inte att maten på bilderna ser spec "diet" ut ... 
Montignacmetoden : det franska sättet att äta gott och bli smal

1 kommentar:

  1. brist på protein? man äter ju anting fett + protein eller kolhydrater + protein.

    SvaraRadera